سومین همایش کتابداران و اطلاع‌رسانان سلامت ۱۳۹۸

دانشگاه علوم پزشکی تهران

سومین همایش ملی کتابداران پزشکی و اطلاعات سلامت هم‌زمان با گرامی­داشت هفته کتاب و روز کتابدار در راستای «مدیریت تغییر در کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی» در روز یکشنبه ۲۶ آبان ماه سال ۱۳۹۸ به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی تهران با حضور جناب آقای دکتر صحرائیان معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، آقای دکتر پیام کبیری رئیس مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت، آقای دکتر قاضی میرسعید استاد پیشکسوت کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، روسای کتابخانه­های مرکزی علوم پزشکی سراسر کشور، کتابداران منتخب و برگزیده دانشگاه های علوم پزشکی در محل سالن آمفی تئاتر دانشگاه برگزار شد.

در ابتدا دکتر سید جواد قاضی میر سعید، استاد پیشکسوت کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی بابیان اینکه فرصتی فراهم‌شده تا در خدمت کتابداران و اطلاع‌رسانان پزشکی کشور حضورداشته باشم از مسئولان و دست‌اندرکاران تشکر و قدردانی کرد و گفت: جامعه کتابداری در زمره قانون‌مدارترین، شریف‌ترین و اخلاق مدارترین قشر از اقشار جامعه بشری هستند. وی با اشاره به هفته کتاب، کتاب‌خوانی و روز کتابدار، افزود: اینکه هفته‌ای با این عنوان در تقویم کشور تعیین و ثبت‌شده به دلیل جایگاه ارزشی کتاب، اهمیت کتاب‌خوانی و هویت اجتماعی کتابداران است که آن‌ها را از بسیاری متمایز می‌کند. دکتر قاضی میر سعید، علت ترس و گریز از تغییر را داشتن روحیه ضعیف، تفکر روزمرگی و عدم اعتماد توانمندی‌های فردی عنوان کرد و یادآور شد: کار این افراد به‌مرور در محیط کمرنگ شده و موردتوجه قرار نخواهند گرفت و فراموش می‌شوند؛ در مقابل آنان که با طیب خاطر به پیشتاز تغییر می‌روند آینده‌ای سرشار از تعالی را برای خود رقم می‌زنند. 

این استاد پیشکسوت کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی دانشگاه با اشاره به اینکه چه عواملی می‌تواند زمینه را برای تغییر دادن رشته کتابداری فراهم کند؛ خاطرنشان کرد: نقش هیئت بورد تخصصی کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی مهم است و تا مادامی‌که سرفصل مقاطع تکمیلی این رشته همگون و هماهنگ با آنچه در کشورهای پیشرفته موردتوجه است تدوین و تنظیم نگردد انتظار تغییر در جامعه کتابداری را شاهد نخواهیم بود.

در ادامه دکتر علی رشیدی عضو هیات علمی و مدیر اطلاع‌رسانی پزشکی و منابع علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، بابیان اینکه ما کتابداران در جای‌جای کشور که در حال خدمت هستیم، تضاد منافع نداریم؛ گفت: باید قدر هم را بدانیم و یک حرکت پویا در جامعه کتابداری را رقم بزنیم.

سپس دکتر مسعود محمدی عضو هیات علمی و مدیر اطلاع‌رسانی پزشکی و منابع علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان، با اشاره به اینکه کتابدار؛ پرسشگر و پاسخگو است؛ ادامه داد: مهم‌ترین تغییر در نگرش محققان و پژوهشگران است که باید نهادینه شود. وی علم کتابداری را ترکیبی از علوم مختلف خواند و افزود: ضمن حفظ هسته اصلی که تفکر سازمان‌دهی است، کتابداری برگرفته از آمار، اپیدمیولوژی، پژوهش شناسی، پزشکی مبتنی بر شواهد، فناوری اطلاعات و ارتباطات و … است.

گروه موسیقی سنتی با اجرای چند قطعه موسیقی سنتی به مراسم زینت بخشیده و در ادامه، دکتر محمدعلی صحرائیان معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران به بیان خاطراتی از دوران دانشجویی خود اشاره کرد و گفت: در این دوران وقتی به کتابخانه مراجعه می‌کردم، کتابدار باروی خوش از ما استقبال می‌کرد که این امر خاطره خوشی را در ذهن ما نهادینه کرده است چراکه هنوز باگذشت سالیان سال از آن دوران یاد آن عزیزان را فراموش نخواهم کرد.

وی تصریح کرد: اهمیت کتاب و کتاب‌خوانی بر کسی پوشیده نیست یک ثروت ملی است؛ خزانه‌داران گنج‌های معنوی ما نیز کتابداران هستند که باید قدر خود را بدانند. کلام و رفتار شما با دانشجویانی که تازه‌وارد محیط دانشگاه شده‌اند مهم است چراکه ممکن است زندگی آن‌ها را متحول کند، خاطرات دوران دانشجویی همانند نقاشی بر روی سنگ ماندگار است.

دکتر صحرائیان در ادامه ابراز امیدواری کرد که با توسعه رشته کتابداری در شاخه‌های مختلف، جایگاه خود را بیش ‌از پیش پیدا کنند چراکه حرفه کتابداری خیلی مهم است و ویترین دانشگاه برای دانشجویان محسوب می‌شود.

در ادامه خانم دکتر مرجان مؤمنی کتابدار دانشگاه علوم پزشکی سمنان به ارائه مطلبی در خصوص تغییر در کتابخانه‌ها پرداخت و گفت: کتابخانه ارگانیسمی زنده و در حال رشد است؛ تغییر کتابخانه خروج از حالتی و رسیدن و مستقر شدن در حالتی دیگر است.

سپس دکتر خانم فرزانه فضلی معاون مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه به‌عنوان یک کتابدار باید تغییر را بپذیریم، گفت: بادانش و اطلاعات باید جوابگوی نیاز کاربران باشیم. رشد علم اقتضاء می‌کند که این تحول را بپذیریم، تغییر میسر نمی‌شود مگر اینکه یادگرفتن را خوب بیاموزیم. 

وی در ادامه به مروری بر مجموعه خدمات این مرکز طی چند سال گذشته اشاره کرد و گزارشی از برگزاری کارگاه‌های کشوری، منطقه‌ای و استانی در سطح دانشگاه‌ها ارائه داد و تصریح کرد: تمامی این فرآیندها باهدف بالا بردن سیستم‌های اطلاع‌رسانی برنامه‌ریزی‌شده بود و به تغییرات مثبت در شرایط احراز پست های سازمانی مرتبط با کتابداران درحوزه وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی کشور اشاره نمودند.

در پایان دکتر پیام کبیری رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علوم پزشکی تهران و مرضیه رضائیان دبیر علمی همایش فوق ضمن تشکر از مدعوین گزارشی در خصوص روند برگزاری همایش را ارائه دادند.

در پایان همایش دکتر کبیری با اهدای کتاب نفیسی از نماینده برد کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی کشور و اهدای لوح تقدیر از کتابداران و کتابخانه های برگزیده ی کشوری تقدیر بعمل آوردند.

کتابداران برگزیده سومین همایش ملی کتابداری پزشکی و اطلاعات سلامت

کتابدار برگزیده پژوهشی

  1. ابوذر رمضانی- دانشگاه علوم پزشکی گیلان
  2. علی نوروزی- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  3. زهرا فتحی فر- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  4. منصوره دموچی لو- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  5. نفیسه رضایی- دانشگاه علوم پزشکی همدان

کتابدار برگزیده آموزشی

  1. مژگان همتی- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  2. موهبت شیوخی- دانشگاه علوم پزشکی لارستان
  3. مهرنوش عالیشاه- دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  4. دکتر لاله جولاهی- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  5. زهره سوری نظامی- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
  6. سمیه پاک‌نژاد- دانشگاه علوم پزشکی گناباد
  7. محمد خراباتی- دانشگاه علوم پزشکی همدان

کتابدار برگزیده مراکز آموزشی و درمانی – بالینی

  1. دکتر وحیده زینالی- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  2. زهرا قندهاری- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  3. سمیه کاشیان- دانشگاه علوم پزشکی سمنان
  4. مجید اسماعیلی- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  5. زهرا اسدالهی- دانشگاه علوم پزشکی تهران
  6. زهرا صحرائیان – دانشگاه علوم پزشکی شیراز

کتابخانه های مرکزی برگزیده کشوری سومین همایش ملی کتابداری پزشکی و اطلاعات سلامت

کتابخانه مرکزی برگزیده تیپ یک

۱.     دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

۲.     دانشگاه علوم پزشکی مازندران

۳.     دانشگاه علوم پزشکی کرمان

کتابخانه مرکزی برگزیده تیپ دو

۱.     دانشگاه علوم پزشکی همدان

۲.     دانشگاه علوم پزشکی زاهدان

۳.     دانشگاه علوم پزشکی زنجان

کتابخانه مرکزی برگزیده تیپ سه

۱.     دانشگاه علوم پزشکی گناباد

۲.     دانشگاه علوم پزشکی یاسوج

۳.     دانشگاه علوم پزشکی بوشهر

تصاویر همایش

تهیه شده توسط: معصومه ارجمندی کارشناس مسئول اطلاع رسانی پزشکی معاونت تحقیقات و فن آوری وزارت بهداشت

پیمایش به بالا